Делнична мотивация - цитати за бизнес, лидерство и лично израстване

Всички сме усещали липсата на мотивация и желание за действие в началото на работната седмица. Оказва се, че това не е проблем, когато сме на трудов договор и трябва да прекараме 9 часа в офиса, но когато работим за себе си, нещата придобиват друг вид.

Всеки има свой начин за разтушване и насърчаване на креативната мисъл, като един от по-популярните такива е чрез крилатите фрази на преуспелите. Затова сме ви приготвили един бизнес-предприемачески ориентиран списък с цитати, който може да вдигне дори и най-голямото делнично зомби по-добре от разходка в Борисовата или мелодията от рязане с флекс.

Цитати за предприемаческия дух

Голяма част от предприемачеството е наличието на несломим дух. Такъв, който не се отказва след като направи грешка, а си вади нужните заключения, за да се справи по-добре следващия път. Надяваме се, че цитатите от известни личности по-долу ще ви мотивират да сте по-целеустремени от всякога и ще ви доведат до успех.

 1. Стив Джобс: "Иновациите отличават лидера от последователя." - Подчертава основната роля на иновативността в предприемачеството.
 2. Алберт Айнщайн: "Креативността е интелект, който се забавлява." - Напомня ни, че за да създадем нещо ново и добро трябва да изследваме и експериментираме.
 3. Мария Кюри: "Бъдете по-малко любопитни за хората и по-любопитни за идеите." - Насърчава интереса към изследване на аспекти от живота пред социалните отвлечения.
 4. Томас Едисон: "Има начин да го направим по-добре - намерете го." - Подчертава важността на непрекъснатото усъвършенстване и търсенето на по-добри решения.
 5. Сет Годин: "Цената на грешката е по-ниска от цената на бездействието." - Подчертава важността на "правенето", дори и да рискуваме да сгрешим.
 6. Мая Анджелоу: "Не можеш да изчерпиш креативността. Колкото повече я използваш, толкова повече имаш." - Цитат, който е приложим и за предприемачеството и бизнеса, колкото повече опит имаме зад гърба си, толкова по-добри ставаме.
 7. Уолт Дисни: "Ако можеш да го мечтаеш, можеш да го направиш." - Вдъхновяващ цитат, каращ ни да превърнем мечтите си в реалност.
 8. Леонардо да Винчи: "Ученето никога не изтощава ума." - Напомня ни, че непрекъснатото учене е основата на креативното мислене.
 9. Салвадор Дали: "Грешките почти винаги са от свещена природа. Никога не се опитвайте да ги поправяте." - Насърчава приемането на грешките като част от креативния процес.
 10. Ричард Брансън: "Не се научаваш да ходиш, като следваш правила. Учиш се, като правиш и като падаш." - Подчертава преживелия и често хаотичен характер на креативното учене.

Цитати за лидерите

Ефективните лидери превръщат потенциала в резултати. Тези цитати осветяват различните аспекти на лидерството - от овластяването на другите до воденето с пример и приемането на лидерството като служба, или казано с думи прости всеки може да е шеф, но малцина могат да са лидери.

 1. Нелсън Мандела: "Води отзад - и нека другите вярват, че са отпред." - Демонстрира силата на овластяването на другите.
 2. Саймън Синек: "Лидерството не е да си начело. Лидерството е да се грижиш за тези, които са ти поверени." - Цитатът ни напомня, че лидерството е много повече отговорност и грижа, от колкото командване.
 3. Джон К. Максуел: "Лидер е този, който знае пътя, върви по пътя и показва пътя." - Този цитат ни показва, че ролята на лидерите е всеобхватна, те трябва да имат цялостен поглед върху областта, в която работят.
 4. Розалин Картър: "Велик лидер отвежда хората там, където не искат да отидат, но където трябва да бъдат." - Отразява понякога предизвикателната роля на лидерството в насочването на екипите към правилната крайна цел.
 5. Махатма Ганди: "Най-добрият начин да откриеш себе си е да се загубиш в служба на другите." - Цитатът свързва личностното израстване с грижата за другите в лидерството.
 6. Питър Дракър: "Управлението е да правиш нещата правилно; лидерството е да правиш правилните неща." - Различава простото изпълнение на задачи при управлението от визионерския аспект на лидерството.
 7. Джак Уелч: "Преди да си лидер, успех означава собственото ти израстване. Когато станеш лидер, успех означава израстването на другите." - Цитатът отново подчертава, че лидерството е силни свързано с насърчаване на растежа на другите.
 8. Елинор Рузвелт: "За да се справиш със себе си, използвай главата си; за да се справиш с другите, използвай сърцето си." - Цитатът демонстрира важността на емоционалната интелигентност, необходима за ефективното лидерство.
 9. Мартин Лутър Кинг младши: "Истинският лидер не търси консенсус, а го създава." - Цитатът демонстрира, че всеки лидер трябва да бъде и дипломат.
 10. Индура Нуи: "Лидерството е трудно за дефиниране, а доброто лидерство е още по-трудно. Но ако можеш да накараш хората да те следват до края на света, ти си велик лидер." - Подчертава вдъхновяващия и мотивиращ аспект на лидерството.
 11. Цитати за бизнес

  Бизнес светът е сложен и изискващ, затова започваме с може би най-важния цитат на бизнес гуруто на 90те Тони Стораро, а именно "Нема бизнес, нема пари". Цитатите по-долу не са толкова цветущи, но все пак предоставят прозрения и насоки за справяне с предизвикателствата на предприемачеството и стратегическото мислене.

 12. Уорън Бъфет: "Трябват 20 години, за да изградиш репутация и пет минути, за да я съсипеш. Ако мислиш за това, ще постъпваш различно." - Цитатът подчертава важността на внимателното вземане на решения за защита на репутацията на бизнеса.
 13. Джеф Безос: "Твоята марка е това, което другите казват за теб, когато не си в стаята." - Тази мисъл обръща внимание на това, че една марка не е това как тя се представя, а как я приемат клиентите й, когато представителите на марката не им влияят.
 14. Хенри Форд: "Бизнес, който прави само пари, е беден бизнес." - Цитатът се противопоставя на основната ценност на повечето големи фирми - финансовата печалба.
 15. Питър Дракър: "Най-добрият начин да предвидиш бъдещето е да го създадеш." - Насърчава проактивни и визионерски бизнес стратегии.
 16. Бил Гейтс: "Най-недоволните ти клиенти са най-големият източник на знания." - Цитатът ни напомня да ценим обратната връзка и да се учим от грешките си.
 17. Лари Пейдж: "Винаги предоставяй повече от очакваното." - Тази мисъл отново подчертава важността на клиентската удовлетвореност при правенето на добър бизнес.
 18. Коко Шанел: "За да бъдеш незаменим, трябва винаги да бъдеш различен." - Цитатът подчертава стойността на иновативността в конкурентните бизнес среди.
 19. Илон Мъск: "Ако не се проваляш, значи не иновираш достатъчно." - Насърчава култура на поемане на контролирани рискове и експериментиране в бизнеса.
 20. Рийд Хофман: "Най-бързият начин да промениш себе си е да се обкръжиш с хора, които вече са като човека, който искаш да бъдеш." - Цитатът ни учи, че обкръжението, в което се намираме най-често, значително влияе на успехите ни.
 21. Ариана Хъфингтън: "Трябва да приемем, че няма винаги да вземаме правилните решения, че понякога ще се провалим грандиозно - разбирайки, че провалът не е противоположността на успеха, а част от него." - Тази мисъл показва провала като неразделна част от пътя към успеха.

Цитати за успеха

Успехът е сложен и многопластов процес, който включва множество различни подходи и преживявания.

 1. Уинстън Чърчил: "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален: Важeн е куражът да продължиш." - Цитатът ни учи, че постоянството по пътя към целите ни е най-важно
 2. Опра Уинфри: "Не се тревожи за това да бъдеш успешен, а работи за да бъдеш значим и успехът естествено ще последва." - Тази мисъл насочва фокуса ни към създаването на значимо въздействие.
 3. Майкъл Джордан: "Провалял съм се отново и отново и отново в живота си. И затова успявам." - Споделя перспективата си, че провалите ни насочват към правилния път към успеха.
 4. Джоан К. Роулинг: "Невъзможно е да живееш, без да се проваляш в нещо, освен ако не живееш толкова предпазливо, че може би изобщо не си живял - в такъв случай, се проваляш по подразбиране." - Цитатът ни казва, че за да успеем трябва да поемаме премерени рискове и да не се страхуваме да направим грешки.
 5. Марк Твен: "Тайната на напредъка е в започването." - Мотивиращи думи, подтикващи ни към това, да направим първата крачка.
 6. Томас Едисон: "Много от провалилите се в живота са хора, които не са осъзнали колко близо са били до успеха, когато са се отказали." - Типично в стил на Едисон, този цитат насърчава постоянство и упоритост пред трудностите.
 7. Мая Анджелоу: "Може да срещнеш много поражения, но не трябва да бъдеш победен. Всъщност може да е необходимо да срещнеш пораженията, за да знаеш кой си, откъде можеш да се възвърнеш и още как можеш да излезеш от тях." - Цитатът ни учи, че неуспехите ни дават важен поглед вътре в самите нас.
 8. Тони Робинс: "Единственото ограничение за влиянието ви са въображението и ангажираността ви." - Тази мисъл ни вдъхновява да развихрим креативността си и да се ангажираме напълно с визията си.
 9. Мишел Обама: "Успехът не се измерва с парите, които печелим; а с какво допринасяме за живота на хората." - Тази мисъл ни показва, че успехът е много повече положителното въздействие, което имаме върху всички останали, от колкото просто правенето на пари.
 10. Стив Джобс: "Сигурен съм, че около половината от това, което отличава успешните от неуспешните предприемачи, е чисто постоянство." - Цитатът подчертава критичната роля на постоянството за постигане на успех в предприемачеството.

Цитати за усърдните и трудолюбивите

Пътят към големите постижения е пълен с тежък труд и отдаденост. Тези цитати подчертават значението на усилията, упоритостта и стремежа към съвършенство във всяко начинание.

 1. Илон Мъск: "Когато нещо е достатъчно важно, го правите, дори и шансовете да не са на ваша страна." - Тази мисъл ни показва, че отдадеността помага много при преборването на предизвикателствата.
 2. Шерил Сандбърг: "Направеното е по-добре от съвършеното." - Цитатът ни насърчава да направим първата крачка към нещо и да го завършим, вместо да не започваме от страх, че няма да е достатъчно добро.
 3. Колин Пауъл: "Няма 'Тайна на успеха'. Той е резултат от подготовка, тежък труд и учене от грешките." - Тази мисъл ни показва съставните части на успеха.
 4. Дуейн "Скалата" Джонсън: "Успехът не се измерва в резултати, а в усилия. Ако сте дали всичко от себе си, значи сте успешни." - Цитатът подчертава значението на усилията и упоритостта в постигането на целите ни.
 5. Томас Джеферсън: "Аз вярвам в късмета. Колкото повече работя, толкова повече имам от него." - Тази мисъл подчертава значението на упорития труд за успеха.
 6. Стивън Кинг: "Талантът е по-евтин от трапезната сол. Това, което отделя талантливия индивид от успешния, е много тежък труд." - Цитатът отново подчертава ролята на усилията в реализирането на потенциала ни.
 7. Тим Нотке: "Упоритият труд побеждава таланта, когато талантът не се труди упорито." - Мисълта ни казва, че трудолюбивостта и постоянството са по-важни от вроден, но неизползван талант.
 8. Серена Уилямс: "Наистина мисля, че шампионът не се определя от победите си, а от това как се възстановява след загубите." - Цитатът подчертава устойчивостта като ключова характеристика на истинския успех.
 9. Джеф Безос: "Работете здраво, забавлявайте се, правете история." - Формулата за удовлетворяваща и значима кариера.
 10. Мишел Обама: "Успехът има значение и е приятен само ако се чувства като ваш собствен." - Тази мисъл ни учи, че истинският успех е постигнатият с личен упорит труд, а не на чужд гръб.

Цитати за колективната работа и сътрудничеството

Зад всички велики постижения стоят велики екипи. Тези цитати отбелязват значимостта на отборната работа, сътрудничеството и колективните усилия в стремежа към успех.

 1. Хенри Форд: "Да се съберете е началото, да останете заедно е напредък, а да работите заедно е успех." - Тази мисъл разкрива етапите на успешната екипна работа.
 2. Майкъл Джордан: "Талантът печели мачове, но екипната работа и интелигентността печелят шампионати." - Цитатът ни учи на разликата между индивидуалните и колективните постижения.
 3. Хелън Келър: "Сами можем да направим съвсем малко, а заедно можем да направим страшно много." - Тази мисъл подчертава силата на синергията при сътрудничеството.
 4. Кен Бланчард: "Никой от нас не е толкова умен, колкото всички ни заедно." - Показва ни, че колективната мъдрост нараства експоненциално сравнено с индивидуалната.
 5. Андрю Карнеги: "Екипната работа е способността да работим заедно за постигането на споделена визия. Това е способността да насочваме индивидуалните постижения към общи цели. Това е горивото, което позволява на обикновените хора да постигат необикновени резултати." - Цитатът представя екипната работа като стратегическо предимство и начин за постигане на най-смелите мечти.
 6. Фил Джаксън: "Силата на екипа е всеки отделен член. Силата на всеки член е екипът." - Подчертава синергичната връзка между индивидите в екипа.
 7. Майка Тереза: "Аз мога да правя неща, които вие не можете; вие можете да правите неща, които аз не мога; заедно можем да постигнем велики неща." - Цитатът демонстрира как разнообразните умения и таланти в един екип се допълват и могат да постигнат много повече.
 8. Патрик Ленсиони: "Ако можете да накарате всички хора в една организация да гребат в една посока, можете да доминирате всяка индустрия, на всеки пазар, срещу всяка конкуренция, по всяко време." - Мисълта демонстрира важността на отборния дух, когато работим за постигането на дадена цел.
 9. Стив Джобс: "Великите неща в бизнеса никога не се правят от един човек; те се правят от екипи." - Показва нуждата от колективна работа за достигане на значителни постижения.
 10. Меджик Джонсън: "Не питайте какво могат да направят съотборниците ви за вас. Питайте какво можете да направите за тях." - Насърчава проактивен и подкрепящ подход към екипната работа.

Автор: Рико Станчев

Мотивация

Цитати, Цитати за бизнес, Мениджмънт, Интересни мисли

Споделяне: